niebo w ustach :) z pianka i malinami

niebo w ustach :) z pianka i malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • jajka

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    2 LYZeczki
  • cukier puder

  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • maliny świeże lub mrożone

    500 gram
  • masło lub margaryna

    250 gram
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • olej

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kruche ciasto :

Masło lub margarynę pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Delikatna budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

na prawdę serdecznie polecam szybciutkie do zrobienia zawsze wychodzi i znika w mgnieniu oka . mój mąż uwielbia to ciasto przeważnie muszę robić podwójne jedno dla gości drugie dla NIEGO:))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

10.09.2015 14:10
z mlinami musi smakować wybornie

AURELKA

19.08.2012 10:39
nie jadłam ale chętnie spróbuje zapowiada się smakowicie

aleksandra16

17.08.2012 15:59
jest przepyszne , moje ulubione ciacho:) tym bardziej można z rożnymi owocami poeksperymentować

gusia1000

17.08.2012 00:23
Znakomitość.

kamyk

16.08.2012 09:22
napewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat