Niebo w ustach z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    20 dag
  • żółtka

    2 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • śmietana

    2 lyzki
  • proszek do pieczenia

    2 lyzeczki

warstwa jabłkowa

  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    3/4 szkl
  • galaretka cytrynowa

    1 szt

Masa orzechowa

  • orzechy włoskie

    20 dag
  • śmietanka

    1 szkl
  • cukier

    3/4 sszkl
  • masło

    30 dag

Biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    4 lyzki
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka
  • mąka pszenna

    4 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto wykonujemy łacząc na stolnicy wszystkie składniki. Dajemy na dużą formę i pieczemy około 15 minut.
Jabłka:
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach, smażymy je z cukrem. Pod koniec wsypujemy galaretkę w proszku mieszamy i ciepłe dajemy na ciasto.
Masa:
Śmietankę zagotowujemy z cukrem i mieszamy z orzechami mielonymi. Zimnę orzechy ucieramy z masłem i alkoholem do smaku. Wykładamy ją na jabłka.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i mieszamy z wszystkimi składnikami. Pieczemy i chłodny dajemy na krem. Dekorujemy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat