Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niebo w ustach z orzechami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 30 dag
margaryna 20 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier 0,5 szkl
śmietana 2 lyzki
proszek do pieczenia 2 lyzeczki

warstwa jabłkowa

jabłka 1 kg
cukier 3/4 szkl
galaretka cytrynowa 1 szt

Masa orzechowa

orzechy włoskie 20 dag
śmietanka 1 szkl
cukier 3/4 sszkl
masło 30 dag

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 4 lyzki
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
mąka pszenna 4 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Niebo w ustach z orzechami

Ciasto wykonujemy łacząc na stolnicy wszystkie składniki. Dajemy na dużą formę i pieczemy około 15 minut.
Jabłka:
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach, smażymy je z cukrem. Pod koniec wsypujemy galaretkę w proszku mieszamy i ciepłe dajemy na ciasto.
Masa:
Śmietankę zagotowujemy z cukrem i mieszamy z orzechami mielonymi. Zimnę orzechy ucieramy z masłem i alkoholem do smaku. Wykładamy ją na jabłka.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i mieszamy z wszystkimi składnikami. Pieczemy i chłodny dajemy na krem. Dekorujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak