Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
30 dag -
margaryna
20 dag -
żółtko jajek
2 szt -
cukier
0,5 szkl -
śmietana
2 lyzki -
proszek do pieczenia
2 lyzeczki
warstwa jabłkowa
-
jabłka
1 kg -
cukier
3/4 szkl -
galaretka cytrynowa
1 szt
Masa orzechowa
-
orzechy włoskie
20 dag -
śmietanka
1 szkl -
cukier
3/4 sszkl -
masło
30 dag
Biszkopt
-
jajko
4 szt -
cukier
4 lyzki -
proszek do pieczenia
1 lyzeczka -
mąka pszenna
4 lyzki
Przepis i sposób przygotowania Niebo w ustach z orzechami
Jabłka:
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach, smażymy je z cukrem. Pod koniec wsypujemy galaretkę w proszku mieszamy i ciepłe dajemy na ciasto.
Masa:
Śmietankę zagotowujemy z cukrem i mieszamy z orzechami mielonymi. Zimnę orzechy ucieramy z masłem i alkoholem do smaku. Wykładamy ją na jabłka.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i mieszamy z wszystkimi składnikami. Pieczemy i chłodny dajemy na krem. Dekorujemy cukrem pudrem.
Komentarze (0)