Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niebo w gębie

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 0,5 kg
cukier 2,5 szklanka
miód 3 łyżki
masło 1,5 kostki
jaja 9 sztuka
mąka 5 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 20 dkg
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Niebo w gębie

½ kg,maku
½ szkl.cukru
3 lyzki miodu
½ kostki masla
4 zoltka żółtka ubite 4 bialka
olejek rumowy
Mak sparzyć i zemleć. Wszystko razem utrzeć.

Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
1 szkl. Cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno,dodać cukier,po jednym żółtku oraz obie mąki wymieszane z proszkiem.

Najpierw do blachy nakładać mak, na mak ciasto biszkoptowe i razem upiec.
Gdy wystygnie,ciasto odwrócić tak, aby biszkopt był na dole. Na mak nałożyć masę orzechowa.

Masa:
20 dkg.orzechów włoskich
1 szkl.mleka
1 szkl.cukru
1 kostka masła

20 dkg.drobno posiekanych orzechów zaparzyć w jednej szkl.mleka,dodać 1 szkl.cukru. Jak wystygnie utrzeć z 1 kostka masła.
Całość polać polewa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 06.05.2011 14:31
nazwa zobowiązuje
marta0906 16.12.2010 21:21
jak sie nazywa tak smakuje:)
anna186 23.09.2010 12:31
super
TyTaN 09.07.2010 21:59
niebo w gębie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak