Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niebiańsko delikatny torcik

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 2,5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
sok z cytryny 5 łyżeczka
śmietanka kremowa 3 opakowanie
cukier puder 1/4 szklanka
polewa czekoladowa 1 opakowanie
bita śmietana 1 opakowanie
dżem 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Niebiańsko delikatny torcik

W pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do temperatury około 180-190 stopni C. Jaja sparzyć wrzącą wodą. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka mikserem, dodać cukier i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Nadal ubijać i dodać żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto biszkoptowe przełożyć do okrągłej tortownicy, piec około 40-45 minut w temp około 180-190 stopni C. Biszkopt powinien być rumiany, po czym wyjąć go i wystudzić, przekroić na dwie równe połowy. Biszkopt przekrojony na pół skropić sokiem z cytryny i posmarować dżemem różanym. Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać do niej cukier puder i wyłożyć na pierwszy biszkopt. Nakryć drugą połową biszkoptu, według przepisu podanego na opakowaniu rozpuścić polewę czekoladową i wykonać napis na torcie. Udekorować gotowymi elementami dekoracyjnymi- kwiatkami, bitą śmietaną w sprayu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 29.02.2012 19:28
uroczy :)
staropolanka5 27.02.2012 23:14
śliczniutki
mikrusiak 27.02.2012 14:21
o jaki słodziutki...;D fajowy...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak