Niebiańskie ciasto z jeżynami

Niebiańskie ciasto z jeżynami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto składa się z puszystego biszkoptu i warstwy budyniowo-galaretkowej. Jeżyny zostały zalane truskawkowo-waniliową przeźroczystą galaretką. Całość idealnie się komponuje. Polecam zrobić takie ciacho do kawy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka tortowa

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Budyń:

  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • galaretka niebieska

    1 opakowanie

Warstwa jeżynowa:

  • galaretka

    1 opakowanie
  • woda gorąca

    2 szklanki
  • jeżyny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.

2. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem.Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku. Energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści.

3. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej biszkopt. Na wierzch wylewamy budyń. Odstawiamy do zastygnięcia.

4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy lekkiego stężenia. Jeżyny myjemy i osuszamy z wody. Układamy na cieście. Lekko stężoną galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

5. Gotowe!

W warstwie jeżynowej: 1 galaretka przeźroczysta o smaku truskawkowo-waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat