Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niebiański przysmak

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 30 dag
masło lub margaryna 20 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 4 sztuki

Masa jabłkowa

jabłka antonówki 1 kg
cukier 1 szklanka
galaretka wiśniowa 2 opakowania

Masa orzechowa

jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka zmielonych
masło lub margaryna 1 kostka

Porada

Gotowe ciasto można polać polewą.

Przepis i sposób przygotowania na: Niebiański przysmak

Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić, co najmniej 2 godz, podzielić na 2 części i piec każdą z nich ok 15 min w 180'C.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i smażyć z cukrem. Do usmażonych wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Przelać do garnuszka, dodać śmietanę i orzechy i całość zagotować. Wystudzić i dodać do utartego masła. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć smażone jabłka, wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim plackiem i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 12.12.2014 19:15
super ciacho
Monika-twin 12.12.2014 19:07
fajne ciasto.
Zdzisław 12.12.2014 14:49
pyszne słodkości się upiekły
dodi 12.12.2014 14:03
ale pięknie wygląda
Aleksandra/Olcia 12.12.2014 12:12
fajne ciacho
olkaaa 12.12.2014 11:15
ciekawy pomysł
wwwiolka 12.12.2014 10:31
Bardzo fajny przepis.
Hrabina w kuchni 12.12.2014 10:16
Smaczne ciasto.
Michał2 12.12.2014 10:13
niebo w buzi;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak