Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nicejska sałatka z czerwonym ryżem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

majonez 50 ml
oliwa 40 ml
sos Wrocestershire 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
pomidorki cherry 10 sztuk
seler naciowy 2 łodygi
fasolka flażoletka 1 puszka
czarne oliwki 10 sztuka
pieprz 0,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
anchois
kapary 2 łyżki
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki
ryż czerwony 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Nicejska sałatka z czerwonym ryżem

1. Filet anchois bardzo drobno posiekać. Dodać sos Wrochestershire i rozetrzeć na gładką masę. Następnie dodać majonez, oliwę i sok z cytryny. Całość wymieszać aż powstanie gładki sos. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
2. Ryż gotować w dużej ilości osolonej wody 18 - 20 min. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Tuńczyka odcedzić z zalewy, rozdrobić widelcem. Flażoletkę odsączyć, opłukać.
3. Do zimnego ryżu dodać tuńczyka, flażoletkę, kapary, pokrojone pomidorki, posiekane jajka i łodygi selera oraz oliwki pokrojone na plasterki. Składniki wymieszać i zalać przygotowanym uprzednio sosem. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.02.2013 12:49
pyszna
medi 26.11.2012 12:30
Fajna sałatka:)
Cukiereczek13 26.11.2012 00:26
prezentuje sie świetnie ;)
adelajda 23.11.2012 17:15
nie lubię tuńczyka ale sałatka wygląda super !
malaczarna23 23.11.2012 11:05
smaczna
Joanna46 23.11.2012 10:28
Pożywna porcja.
Beata61 23.11.2012 10:10
jestem pewna,że mi posmakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak