Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niby pleśniak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 200 g
3 szklanki mąki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier drobny 2/3 szklanki
cukier osobno 3 łyżki
szczypta soli
kakao 2 łyżki
opakowanie mrożonych owoców
dżem owocowy 1 słoik
żółtko jajek 4 szt.
białko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Niby pleśniak

Zimne masło posiekać w misce razem z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, 3 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia. Owoce rozmrozić na papierowym reczniku. odlac sok. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu, połozyć owoce. Na to zetrzeć ciemne ciasto i ułożyć na nim pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 200ºC. Pokroic po ostygnięciu..Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 24.12.2010 22:48
Ale fajne ciacho :)
mehia 18.06.2010 09:02
wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak