Niby flaczki drobiowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Korpusy drobiowe

    2 szt
  • żołądki drobiowe

    250 gram
  • udka kurczaka

    2 szt
  • piersi z kurczaka

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • marchewka

    1-2 szt
  • pietruszka

    1-2 szt
  • białe wino

    2-3 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • pieprz ziarnisty

    8-10 ziaren
  • ziele angielskie

    5-6 ziaren
  • koper

    2-3 gałązki
  • majeranek

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • żółty ser

    2-3 łyżki
  • włoszczyzna

    1 szt
  • woda

  • Goździki całe Prymat

    1 szt
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Niby flaczki drobiowe foto
Goździk wbić w jedna z cebul. Włoszczyznę, cebulę z goździkiem, żołądki, korpusy i udka oraz gałązki koperku i zalać wodą. Dodać pieprz ziarnisty, liscie laurowe, ziele angielskie, osolić. Gotować około 40 minut. Pod koniec gotowania dodac pierś z kurczaka i gotowac razem aż mieso będzie miękkie.
Mięso pokroić w cienkie paski. Z żołądków zdjąc skórę i również pokroić w paski. Wywar przecedzić.
Krok 2 - Niby flaczki drobiowe foto
Marchewkę i pietruszke zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie słupki.
Krok 3 - Niby flaczki drobiowe foto
Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać marchewkę i pietruszkę. Smażyć chwilę mieszajac. Następnie skropic winem (możę byc woda) i dusic kilka minut pod przykryciem. Pod koniec posypac papryką i pieprzem cayenne.
Krok 4 - Niby flaczki drobiowe foto
POkrojone mięso połączyć z warzywami. Zalać wywarem, dodać majeranek, pieprz i sól, zagotować.
Krok 5 - Niby flaczki drobiowe foto
Przed podaniem doprawić imbirem. PO nałożeniu na talerz posypać startym serem i natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 02.12.2013 23:28
bardzo pyszne flaczki:-)
Katarzyna59 12.07.2013 07:34
lubię takie flaczki
treonina 27.05.2013 23:42
fajny przepis!
Dorota59 30.04.2013 13:22
przepyszne
gosia56 19.04.2013 14:33
napewno pyszne
kasienka23 19.04.2013 07:33
robiłam ostatnio takie flaczki! pycha!
Konczi 13.04.2013 18:31
fajny przepisik :)
Alex_M 11.04.2013 10:12
pyszne są :)
Aleksandra/Olcia 09.04.2013 21:44
ciekawy przepis
meg1984 09.04.2013 21:05
apetyczne flaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat