Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ni to żółty – ni topiony (ser ):

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

½ łyżeczki soli,1 łyżeczka ziaren kminku ,szczypta kurkumy,1 łyżeczka soku z cytryny ,½ łyżeczki sody spożywczej
żółtko jajek 2 szt.
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
ser biały 20 dag
masło 1/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Ni to żółty – ni topiony (ser ):

Śmietankę doprowadzić do zagotowania i wkruszyć do niej biały ser . Chwilę ogrzewać mieszając . Wylać na gęste sito i poczekać aż odcieknie serwatka .
W rondelku o grubym dnie roztopić masło .Wrzucić ser , żółtka , sok z cytryny , kminek i mieszając smażyć na małym gazie . Posolić .Dodać kurkumę .Dobrze wymieszać .
Gdy ser nabierze kremowej konsystencji wsypać sodę . Wymieszać .Poczekać aż zacznie się pienić . Ogrzewać moment mieszając .
Pojemniczek ( pudełko po maśle roślinnym ) wysmarować masłem .Wlać ser . Zostawić aż ostygnie i wstawić do lodówki by zastygł .

Oczywiście można robić z różnymi dodatkami takimi jak pokrojone drobno i usmażone na rumiano pieczarki , szynka , koperek .Doprawiać można czosnkiem , ziołami –jak kto lubi .

Nie sprawdziłam jeszcze , ale moim zdaniem może się ciekawie sprawdzać przy zapiekankach .Jest kruchy – powinien się ładnie rozpuszczać i rumienić .Sprawdzę i dopiszę .

Nie wytrzymałam - zrobiłam jedną zapiekankę - fantastycznie się sprawdza - PYCHA .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 06.01.2012 21:47
super pomysł
Joanna108
Joanna108 02.10.2011 09:16
robię podobny z różnymi dodatkami - przepyszny
Neetka90 07.08.2011 20:13
świetne
Goya 14.03.2011 20:11
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak