Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nerki duszone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nerki wieprzowe 60 dag
tłuszcz 50 g
cebula biała 1-2 średnie sztuki
mąka 1-2 łyżki
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: nerki duszone

Nerki umyć, przeciąć na pół i wyciąć przewody moczowe, dobrze wypłukać. Włożyć do wrzącej wody, obgotować, wodę wylać. Zalać małą ilością wody i gotować około 20 minut, wyjąć, pokroić w cienkie paski lub kostkę. Tłuszcz stopić, podsmażyć cebulę pokrojoną w półkrążki, dodać mąkę, znaczy zrobić zasmażkę. rozprowadzić ją wywarem z warzyw lub wodą z gotowania nerek( ok.2 szklanek). Powstanie sos, do którego włożyć nerki i dusić jeszcze około 10 minut. Podawać z kaszą gryczaną lub makaronem( tak lubi mój 10letni syn)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

accee 09.01.2011 23:43
Musi być smaczne!!
accee 09.01.2011 23:43
Musi być smaczne!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak