Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nawiana kukułka

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier 250 ml
mąka tortowa 250 ml
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
cukier do kawy 2 łyżeczki
cukierki kukułki 30 dag
mleko 2% 1 litr
budyń czekoladowy 4 opk
masło 20 dag-do masy
konfitura z czarnej porzeczki 330 ml
rodzynki 25 dag
czekolada gorzka 20 dag
masło 5 dag-do czekolady
chrupki w czekoladzie do dekoracji
woda 125 (gorąca)
nalewka 2 łyżki-do nasączenia
nalewka 250 ml do rodzynek

Przepis i sposób przygotowania na: Nawiana kukułka

Kroki postępowania

1
Ciasto robiłam przez dwa dni,ze względu na to,że najpierw trzeba rodzynki zalać szklanką nalewki z czarnej porzeczki i szczelnie zakręcić,by napiły się przez noc procentów. Pierwszego dnia upiekłam także biszkopt na dużej prostokątnej blasze. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni. Całe jajka wbiłam do miski,wsypałam cukier i mikserem ubiłam na bardzo puszysty kogel-mogel. Drewnianą łyżką delikatnie wmieszałam mąkę przesianą z proszkiem a pod koniec kakao.Wlałam łyżkę oleju i lekko zamieszałam. Wylałam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekłam niecałe 30 minut.Wystudziłam i zostawiłam do następnego dnia,ale można upiec w tym samym dniu,tylko rodzynki zamoczyć z nalewce wcześniej. Drugiego dnia przekroiłam biszkopt wzdłuż na dwa blaty Do szklanki wsypałam kawę rozpuszczalną i dwie łyżeczki cukru.Zalałam gorącą wodą,wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia.Do zimnej dodałam dwie łyżki nalewki i przykryłam.
Krok 1 - Nawiana kukułka foto
2
Rodzynki osączyłam na sicie z nadmiaru alkoholu (prawie cały jednak wpiły). W 250 ml mleka rozrobiłam 4 budynie. Do garnka z grubym dnem wlałam 750 ml mleka i włożyłam cukierki kukułki,podgrzewałam je mieszając,by nie przywarły
Krok 2 - Nawiana kukułka foto
3
Gdy się całkowicie rozpuściły wlałam rozrobione budynie i na małym ogniu gotowałam budyń, energicznie mieszając trzepaczką.Gotowy odstawiłam do ostygnięcia pod przykryciem,by nie utworzył się kożuch na powierzchni.
Krok 3 - Nawiana kukułka foto
4
W tym czasie jako pierwszą warstwę ułożyłam jeden blat z ciemnego ciasta.Nasączyłam go połową wystudzonej kawy z nalewką. Wyłożyłam na niego domowej produkcji konfitury z czarnej porzeczki.
Krok 4 - Nawiana kukułka foto
5
Gdy budyń wystygł miksowałam go wraz z miękkim masłem,aż masa była gładka i lśniąca.
Krok 5 - Nawiana kukułka foto
6
Połowę masy wyłożyłam na cieście z konfiturą.Przykryłam drugim plackiem,który nasączyłam drugą połową kawy. Posmarowałam resztą masy budyniowo-kukułkowej.
Krok 6 - Nawiana kukułka foto
7
Na wierzchu rozłożyłam napite rodzynki.
Krok 7 - Nawiana kukułka foto
8
Czekolady połamałam, włożyłam do garnuszka wraz z 5 dag masła i na malutkim ogniu podgrzewałam mieszając,aż się rozpuściły i połączyły z masłem w gładką polewę. Polałam nią warstwę rodzynek.Trzeba to robić szybko,gdyż czekolada dość szybko gęstnieje.
Krok 8 - Nawiana kukułka foto
9
Na wierzchu ułożyłam białe i czarne kulki z chrupek w czekoladzie i odstawiłam do lodówki na kilka godzin, A najlepiej odstawić na kolejny dzień. Kroić najlepiej ostrym nożem moczonym w gorącej wodzie,gdyż czekolada na wierzchu może pękać a ciasto pod spodem ugniatać.
Krok 9 - Nawiana kukułka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 19.03.2017 12:26
Nazwa dziwnie mi się kojarzy, ale wygląda smakowicie.
Grazyna0211 01.03.2017 13:13
aż ślinka cieknie
Dorian 26.02.2015 15:09
pieknie wyglada
Alex_M 21.02.2015 12:06
chętnie bym złapała taką kukułeczkę ;)
misia53 18.02.2015 14:32
O rany ! jakie tu są pyszności!!!
Motorek 23.07.2014 09:02
pyszne ciasto
Kejti 25.05.2014 23:56
Fajny deserek :-)
IwonaDD 12.02.2014 19:22
ślinka cieknie na widok tego słodkiego wypieku :) piękny!
Katarzyna/kate1980 11.02.2014 20:28
koniecznie muszę wypróbować przepis
monika1968 03.02.2014 11:38
Wygląda przepysznie :)
kasienka23 02.02.2014 10:15
ekstra ciasto!
monia2005 02.02.2014 08:55
Świetny przepis, pięknie wygląda. Smaczne to :-)
iziona 02.02.2014 08:36
Czekałam na ten przepis
magduś83 01.02.2014 21:38
Myślę że dla takiego efektu warto robić go nawet dwa dni, składniki zapowiadają super smak , a wizualnie też się świetnie prezentuje.
migotka28 01.02.2014 21:23
extra ciacho aż ślinka cieknie
monikaT83 01.02.2014 21:18
o kuchnia ale boskie ciacho:)
tessinka 01.02.2014 21:10
poproszę kawałek ;)
marta1221 01.02.2014 20:55
pyszniutkie ciasto
Milka100 01.02.2014 20:54
mniamuśny placek
Aleksandra/Olcia 01.02.2014 20:45
uwielbiam to ciacho
Christopher 01.02.2014 20:20
Ekstra.Może (na)przywieje tę kukułkę do mnie.
Dorota76 01.02.2014 20:08
uwielbiam to ciasto
Małgorzata9 01.02.2014 20:05
musi być pyszne
Kuchenka 01.02.2014 20:01
piękne ciacho!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak