Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

napoleonki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 1/2 szkl
margaryna 25 dkg
sól 1/2 łyżeczki
ocet 10 % 1 łyżeczka
woda 1/2 szkl
cukier puder 3 łyżki
mąka na podsypkę 1/2 szkl
krem do karpatki

Przepis i sposób przygotowania na: napoleonki

Margarynę zagnieść z 1/4 szklanki mąki, uformować kwadrat i wstawić na pół godziny do lodówki.Do pozostałej mąki dodać sól, ocet, wodę i zagnieść i również wstawić do lodówki na 15 minut, to ciasto rozwałkować na kwadrat na środek położyć ciasto z margaryny, brzegi ciasta zawinąć jak kopertę i rozwałkować na prostokąt podsypując mąką. Ciasto złożyć na 4 części i ponownie rozwałkować, odstawić na 15 minut do lodówki. Czynność tę powtórzyć 4 razy. Ostatni raz ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i ułożyć na blaszce, podziurkować widelcem. Piec 15-20 minut w temperaturze 200.-ostudzić. Przełożyć kremem karpatkowym , wierzch posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.12.2013 11:19
pyszności !!!
Seba 11.12.2012 09:27
pycha
owca441 02.12.2012 19:48
PYSZNE WYSOKOKALORYCZNE CIACHO
teresa18 01.12.2012 20:16
droga pyziu, ciasto jak masz w przepisie napisane, wałkujesz na grubość 5 mm, więc wielkość dostosujesz do posiadanych blaszek.Aby zapewnić wysoką jakość ciasta francuskiego należy dodać kwasy organiczne tj.kwasek cytrynowy,octowy lub mlekowy.
SmacznaPyza 01.12.2012 16:35
na jak duże płaty rozwałkować ciasto przed pieczeniem? nigdy nie dodawałam octu do ciasta - czy on ma tu jakieś konkretne działanie?
malaczarna23 30.11.2012 20:00
bardzo lubię ale też bardzo rzadko robię:/
Noruas 30.11.2012 19:12
pyszne ciato

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak