Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

napoleonki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
śmietana 3 łyżki
drożdże 3 łyżki
mąka 2 szklanki
mleko 0,5 l
grysik 200 g
mąka ziemniaczana 80 g
jajko 4 sztuki
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: napoleonki

drożdże rozcieramy ze śmietaną, tłuszcz siekamy z mąką,
mąkę i drożdże mieszamy, dokładnie wyrabiamy, dzielimy na 2 części , wałkujemy i układamy na 2 blachach, przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem, pieczemy w temp 180 stopni do zezłocenia, studzimy

mąkę, cukier i jajka ucieramy, dodajemy do nich gorące mleko, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania, następnie zostawiamy do przestygnięcia
masło ucieramy na puch, dodajemy zimną masę budyniową i cukier wanilowy dokładnie mieszamy, taką masą przekładamy placki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 12.07.2012 15:30
mniam
marcinek 25.02.2012 08:55
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak