Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka na szybko

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 szt
masa
mleko 2 szkl
margaryna 1/2
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1
mąka pszenna 1/3 szkl
budyń waniliowy 1 op
cukier puder
żółtko jajek 2

Porada

Masy nie musimy studzić , rozsmarowujemy od razu gorącą.

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka na szybko

Kroki postępowania

1
Ciasto pieczemy w 200-220 C około 20 minut.
Krok 1 - Napoleonka na szybko foto
2
1 i 1/2 szklanki .mleka podgrzewamy z cukrem.
Krok 2 - Napoleonka na szybko foto
3
Dodajemy margarynę i cukier waniliowy, gotujemy chwilkę .
Krok 3 - Napoleonka na szybko foto
4
W pozostałym mleku mieszamy żółtka jaj.
Krok 4 - Napoleonka na szybko foto
5
Wsypujemy budyń, mąkę , mieszamy aby nie było grudek.
Krok 5 - Napoleonka na szybko foto
6
Mieszaninę wlewamy do zagotowanego mleka , podgrzewamy aż masa zgęstnieje , cały czas szybko mieszając.
Krok 6 - Napoleonka na szybko foto
7
Masą smarujemy jeden upieczony blat ciasta , nakrywamy drugim .Gotową napoleonkę posypujemy cukrem pudrem.
Krok 7 - Napoleonka na szybko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 28.04.2015 15:55
zawsze lubiłam napoleonkę
cookarka 20.04.2015 16:42
fajne ciasteczko.
Janina 19.04.2015 11:21
Ciasta robione na szybko są najlepsze;)
irenka 18.04.2015 22:20
przepyszne ciacho
agnieszka214 18.04.2015 20:02
super szybkie ciacho
Renata9 18.04.2015 17:33
Fajne ciacho :-)
pestka 18.04.2015 17:27
koniecznie muszę taką zrobić , wygląda pysznie
Aleksandra/Olcia 18.04.2015 16:58
też tak czasami robię,pycha
Adam/ZUB3R 18.04.2015 16:56
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak