Napoleonka na szybko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    2 szt
  • masa

  • mleko

    2 szkl
  • margaryna

    1/2
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    1
  • mąka pszenna

    1/3 szkl
  • budyń waniliowy

    1 op
  • cukier puder

  • żółtko jajek

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Napoleonka na szybko foto
Ciasto pieczemy w 200-220 C około 20 minut.
Krok 2 - Napoleonka na szybko foto
1 i 1/2 szklanki .mleka podgrzewamy z cukrem.
Krok 3 - Napoleonka na szybko foto
Dodajemy margarynę i cukier waniliowy, gotujemy chwilkę .
Krok 4 - Napoleonka na szybko foto
W pozostałym mleku mieszamy żółtka jaj.
Krok 5 - Napoleonka na szybko foto
Wsypujemy budyń, mąkę , mieszamy aby nie było grudek.
Krok 6 - Napoleonka na szybko foto
Mieszaninę wlewamy do zagotowanego mleka , podgrzewamy aż masa zgęstnieje , cały czas szybko mieszając.
Krok 7 - Napoleonka na szybko foto
Masą smarujemy jeden upieczony blat ciasta , nakrywamy drugim .Gotową napoleonkę posypujemy cukrem pudrem.
Smaczna_B
Masy nie musimy studzić , rozsmarowujemy od razu gorącą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 28.04.2015 15:55
zawsze lubiłam napoleonkę
cookarka 20.04.2015 16:42
fajne ciasteczko.
Janina 19.04.2015 11:21
Ciasta robione na szybko są najlepsze;)
irenka 18.04.2015 22:20
przepyszne ciacho
agnieszka214 18.04.2015 20:02
super szybkie ciacho
Renata9 18.04.2015 17:33
Fajne ciacho :-)
pestka 18.04.2015 17:27
koniecznie muszę taką zrobić , wygląda pysznie
Aleksandra/Olcia 18.04.2015 16:58
też tak czasami robię,pycha
Adam/ZUB3R 18.04.2015 16:56
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat