Napoleonka na kruchym cieście

Napoleonka na kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa

  • mleko

    2 i 3/4 szkl.
  • żółtko jajek

    3 szt.
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier

    1/2 szkl.
  • cukier waniliowy

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • masło

    1 kostka
  • majonez

    1 łyżka
  • woda letnia

    1/2 szkl.
  • żółtko jajek

    1
  • sól

    1 szczypta

Lista składników

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Napoleonka na kruchym cieście foto
Masło kroimy w kostke i wrzucamy do maki.
Krok 2 - Napoleonka na kruchym cieście foto
Wode mieszamy z zoltkiem i sola. Wlewamy do masla z maka.
Krok 3 - Napoleonka na kruchym cieście foto
Nozem siekamy razem wszystkie skladniki do powstania ciasta. Potem szybko zagniatamy rekoma.
Krok 4 - Napoleonka na kruchym cieście foto
Kulke ciasta owijamy w folie spozywcza i chlodzimy w lodowce ok. 30 min. Dzielimy ciasto na 2 czesci i rozwalkowujemy kazda z nich. Pieczemy w 180 c około 20 -30 min do zrumienienia ciasta.
Krok 5 - Napoleonka na kruchym cieście foto
Gotujemy 2 szkl mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka mieszamy maki i zoltka, wlewamy na gotujace sie mleko, energicznie mieszamy do zgestnienia. Krem studzimy. Upieczone i ostudzone blaty ciasta przekladamy kremem. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 13.03.2017 17:25
uwielbiam napoleonki
slodkieniebo 28.02.2017 09:15
Wygląda super ! Mój mąż uwielbia napoleonke ! :)
Patrycja33 28.02.2017 09:07
pyszne ciacho :)
halina17 27.02.2017 21:05
Dobre ciasto.
Renataj 27.02.2017 21:00
Lubię takie słodkości:)
tobi1989 27.02.2017 19:22
Uwielbiam :)
Lis 27.02.2017 19:21
Jak dla mnie idealna:)
Marta1986 27.02.2017 19:19
pysznosci mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat