Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka na cieście półkruchym

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szkl.
masło lub margaryna 250 g
śmietana 18 proc 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA BUDYNIOWA

mleko 3,2% 1 litr
sól duża szczypta
cukier 3/4 szkl.
jajko 5 dużych
budyń waniliowy 3 op.
mąka pszenna 5 pełnych łyżek
masło 200 g

DO POSYPANIA

cukier puder

Porada

Masę budyniową można modyfikować dodając różne smaki budyniu. * Świeżo upieczone ciasto jest bardzo twarde, ale ładnie mięknie pod wpływem gorącej masy - do krojenia i jedzenia najlepiej nadaje się po 10-12 godz.

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka na cieście półkruchym

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać 2,5 szkl. mąki pszennej oraz proszek do pieczenia, dodać margarynę startą na tarce oraz śmietanę - zagnieść ciasto podsypując pozostałą mąką, owinąć w woreczek i schłodzić przez kilka godzin.
Krok 1 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
2
Ciasto podzielić na połowę, obie części cienko rozłożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Krok 2 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
3
Piec w 190*C z termoobiegiem do czasu, aż oba placki będą rumiane.
W zależności od piekarnika będzie to 20-30 minut.

Ciasto w trakcie pieczenia może pękać, ale wszystkie pęknięcia wypełni masa budyniowa.
Krok 3 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
4
W międzyczasie zmiksować na jednolitą masę 1 szkl. mleka, całe jajka, sól, mąkę pszenną oraz budynie w proszku.
Krok 4 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
5
Pozostałe mleko rozgrzać z cukrem i mieszać do rozpuszczenia, dołożyć w międzyczasie miękkie masło. Na wrzące mleko wlać zmiksowaną masę budyniowo-jajeczną.
Krok 5 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
6
Całość mieszać intensywnie aż do zgęstnienia. Jeśli powstaną grudki można je zmiksować mieszadłami do ciasta.
Krok 6 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
7
Gorący budyń jak najszybciej rozsmarować na upieczonym spodzie.
Krok 7 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
8
Od razu nakryć drugim plackiem i obciążyć deseczką, a na niej ustawić kilka ciężkich przedmiotów. Pozostawić na kilka lub kilkanaście godzin.
Krok 8 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
9
Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.
Krok 9 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
10
Kroić ostrym nożem!
Krok 10 - Napoleonka na cieście półkruchym foto
11
Kawałki, które mają być przechowane, owinąć po kilka sztuk w folię aluminiową, opakować w woreczki foliowe i włożyć do lodówki.
Krok 11 - Napoleonka na cieście półkruchym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 12.09.2014 08:15
wspaniale wygląda ta napoleonka! mój smak dzieciństwa :)
ONY_za_kare 10.09.2014 18:32
uwielbiam!
Ola1young 09.09.2014 12:24
na sam widok slinka leci :)
Habibi 09.09.2014 11:22
Róbcie, bo ciasto nie jest skomplikowane i dość szybko się je robi - gorzej z oczekiwaniem na ostygnięcie ;) Ciasto można zastąpić swoim ulubionym kruchym. Gotowe ciacho jest dość trwałe i spokojnie kilka dni w lodówce wytrzymuje. Porcja spora, a ze względu na dużą ilość budyniu nie da się go dużo zjeść.
mysza75 09.09.2014 10:15
co za pyszności mniam zjadłabym oj zjadła
krystyna330 09.09.2014 08:43
wygląda apetycznie :)
Lidzia 09.09.2014 06:59
Pyszności.
Wafelek2601 09.09.2014 06:44
bardzo dobre ciasto
Zdzisław 08.09.2014 23:30
dla mnie doskonałe ciasto
joanna30 08.09.2014 21:24
Dam się pokroić za jeden kawałek! ;))))
Janina 08.09.2014 21:19
Świetne ciacho;)
halina17 08.09.2014 20:28
Smacznie wygląda.
cukiereczek 08.09.2014 19:04
wspaniałe ciasto
Edith85 08.09.2014 19:01
smakowita słodycz :D
noninka77 08.09.2014 18:34
Pyszności :)
barbara11561 08.09.2014 18:01
przepyszna,dawno nie jadłam:)
Bernadeta1 08.09.2014 18:00
podoba mi się pomysł z kruchym ciastem bo bardzo lubię masę budyniową
Anna20 08.09.2014 17:59
pyszne ciasto :)
inka2012 08.09.2014 17:56
smakowicie wygląda to ciasto!
marta19 08.09.2014 17:43
uwielbiam to ciasto ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak