Napoleonka Ireny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • śmietana 12%

    3/4 szklanki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • masa

  • mleko

    1/2 litra
  • masło

    1/2 kostki
  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • cukier wanilinowy

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem i smalcem (lub olejem), dodać śmietanę i żółtko. Ciasto podzielić na cztery placki. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na blaszce 30x45 cm.

Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Gdy reszta mleka się zagotuje, dodać przygotowany budyń i mieszać do zgęstnienia. Gorący krem utrzeć z masłem i od razy przełożyć nim placki. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czarrna 08.03.2014 22:34
Dziękuję :) Różni się bardzo od typowej napoleonki, ale warto spróbować, bo smakuje obłędnie :)
ao_12 08.03.2014 21:22
apetyczna napoleonka:)
KasiaK90 08.03.2014 20:12
wygląda b,smacznie
andrej 08.03.2014 20:12
musi być wspaniała
adelajda 08.03.2014 17:33
smaczna napoleonka
kornelcia 08.03.2014 16:23
pyszne ciasto
patryska76 08.03.2014 16:14
Smakowita ;-)
noninka77 08.03.2014 16:00
wygląda rewelacyjnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat