Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka Ireny

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 1 kostka
śmietana 12% 3/4 szklanki
żółtko jajek 1 szt
olej 1 łyżka
masa
mleko 1/2 litra
masło 1/2 kostki
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka Ireny

Mąkę posiekać z masłem i smalcem (lub olejem), dodać śmietanę i żółtko. Ciasto podzielić na cztery placki. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na blaszce 30x45 cm.

Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Gdy reszta mleka się zagotuje, dodać przygotowany budyń i mieszać do zgęstnienia. Gorący krem utrzeć z masłem i od razy przełożyć nim placki. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 08.03.2014 22:34
Dziękuję :) Różni się bardzo od typowej napoleonki, ale warto spróbować, bo smakuje obłędnie :)
ao_12 08.03.2014 21:22
apetyczna napoleonka:)
KasiaK90 08.03.2014 20:12
wygląda b,smacznie
andrej 08.03.2014 20:12
musi być wspaniała
adelajda 08.03.2014 17:33
smaczna napoleonka
kornelcia 08.03.2014 16:23
pyszne ciasto
patryska76 08.03.2014 16:14
Smakowita ;-)
noninka77 08.03.2014 16:00
wygląda rewelacyjnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak