Napoleonka

Napoleonka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • margaryna

    250 g
  • śmietana 18 proc

    1/2 szkl ( gęsta)

Masa budyniowa

  • mleko

    3/4 l
  • masło

    5 dag
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    16 g
  • budyń śmietankowy

    1 torebka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt
  • cukier puder

    do posypania ciasta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Napoleonka

Margarynę siekamy dodajemy mąkę, śmietaną i dokładnie wyrabiamy. Ciasto chłodzimy około 20 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na blaszki 25x36 nakłuwamy widelcem i pieczemy każdy placek po 20 minut w 200 C. 1/2 l mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka miksujemy jajka, budyń, obie mąki wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Gorący krem wykładamy na jeden blat ciasta i ostrożnie zsuwamy kolejną warstwę ciasta uważając aby nie połamać placka. Posypujemy cukrem pudrem.
JulkaTomeczek
Placki są bardzo kruche więc trzeba bardzo ostrożnie je zsuwać aby ich nie połamać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat