Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl
margaryna 250 g
śmietana 18 proc 1/2 szkl ( gęsta)

Masa budyniowa

mleko 3/4 l
masło 5 dag
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 16 g
budyń śmietankowy 1 torebka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 2 szt
cukier puder do posypania ciasta

Porada

Placki są bardzo kruche więc trzeba bardzo ostrożnie je zsuwać aby ich nie połamać.

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka

Margarynę siekamy dodajemy mąkę, śmietaną i dokładnie wyrabiamy. Ciasto chłodzimy około 20 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na blaszki 25x36 nakłuwamy widelcem i pieczemy każdy placek po 20 minut w 200 C. 1/2 l mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka miksujemy jajka, budyń, obie mąki wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Gorący krem wykładamy na jeden blat ciasta i ostrożnie zsuwamy kolejną warstwę ciasta uważając aby nie połamać placka. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak