Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krakersy 2 duże paczki
żółtka jaj 4 szt
masło 200 g
cukier waniliowy 2 opak
budyń waniliowy 1 opak
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
mleko 5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka

Połowę krakersów ułożyć w prostokątnej formie posmarowanej masłem. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Na krakersy wyłożyć gorący krem. Na kremie ułożyć drugą warstwę krakersów do garnka wlać 4 szklanki mleka, dodać cukry waniliowe, masło zagotować. Pozostałą szklankę mleka wymieszać z mąką, żółtkami i budyniem waniliowym. Przyrządzony budyń wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając by nie zrobiły się grudy. Gotować na słabym ogniu do zgęstnienia masy. Dużą prostokątną formę, wysmarować masłem, ułożyć i cześć krakersów. Na krakersy wylać gorącą masę i przykryć ii warstwą krakersów. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Odstawić do lodówki do następnego dnia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 10.09.2013 22:08
świetnie opisany i smaczny przepis
agata1722
agata1722 22.12.2011 16:43
dobre
aguus 15.03.2011 13:46
Pyszności:)
ewasylwia 15.03.2011 09:54
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak