Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalweka owocowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spirytus
owoce 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: nalweka owocowa

Do dużego, wysokiego słoja sypiemy owoce w kolejności, jak dojrzewają w proporcji 1:1 - owoce i spirytus np. 2 szklanki poziomek zalane 2 szklankami spirytusu.Następnie truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie zalewać zawsze taką samą ilością spirytusu.Warstwa owoców w słoju powinna być nieco poniżej warstwy spirytusu. Gdy w słoju będą już wszystkie owoce, szczelnie go zamykamy i ustawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy. Po tym czasie owocówka ma moc, niepowtarzalny aromat i barwę.

Pozostałe w słoju owoce możemy zalać czystą wódką 40% wódką w takiej ilości, by były przykryte alkoholem i ponownie odstawić też na 6 miesięcy. Ta druga nalewka będzie nieco mniej aromatyczna, ale również doskonała

Można też zamiast wódki zlać owoce syropem (50 dag cukru i 2 szklanki wody). oraz spirytusem w tej samej ilości wówczas nalewka powinna postać nieco dłużej ok. 9 miesięcy .Będzie to doskonała słodka wódka zwana likierówą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak