Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka złota jesień

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Goździki całe Prymat 4-5 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
świeża skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukier wanilinowy 1 duży
miód 1 łyżka
karmel 4-5 łyżek
Imbir mielony Prymat 1/3 łyżeczki
wódka 1 l
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka złota jesień

miód ma być płynny, z cukru zrobić karmel, rozprowadzić niewielką ilością wody gorącej.
Wszystkie składniki zalać wódką w słoju lub gąsiorku, zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.
Zlać wyciąg i odstawić do sklarowania na 2 tygodnie, po tym czasie zlać delikatnie z nad osadu do butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.02.2011 11:31
Bardzo aromatyczna chyba ta nalewka,robię różne ale z takimi dodatkami jeszcze nie robiłam:)
MAR3STA 21.01.2011 16:09
niezwykle pracochłonna, ale na pewno efekt niesamowity;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak