Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z pigwy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 2 kg
cukier 0,5 kg
spirytus 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z pigwy

Owoce pigwy dokładnie myjemy i obieramy. Pozbawiamy pigwę pestek oraz gniazd nasiennych. Do dużego słoika wrzucamy obrane owoce i zasypujemy całość cukrem. Odkładamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce i czekamy aż owoce puszczą sok. Po dwóch tygodniach przelewamy syrop do karafki przez sitko z gazą. Dodajemy spirytus i mieszamy. Proporcje składników to pół na pół. Czekamy minimum 4 tygodnie przed spożyciem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota w 10.01.2016 20:44
Ja też lubię taką nalewkę :) Pyszna!
Mniam 10.01.2016 14:48
Moja ulubiona nalewka :) W takiej karafce pięknie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak