Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wypestkowanych owoców dzikiej róży
5 kg -
wypestkowanych owoców pigwy.
5 kg -
cukru
80 dag -
wódki
250 ml
Przepis i sposób przygotowania Nalewka z owoców pigwy i dzikiej róży
2.Włożyć do słoja i zasypać połową cukru.
3.Owoce dzikiej róży wypłukać, wypestkować, pokroić.
4.Włożyć do drugiego słoja i zasypać pozostałą częścia cukru.
5.Słoje pozostawić na 2 tygodnie lub więcej, żeby zrobił się sok.
6.Zlać sok z obu słojów, zmieszać, dolać tyle wódki, ile jest soku.
7.Pozostawić na kolejne 2 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając
Komentarze (5)