Nalewka z owoców pigwy i dzikiej róży

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wypestkowanych owoców dzikiej róży

    5 kg
  • wypestkowanych owoców pigwy.

    5 kg
  • cukru

    80 dag
  • wódki

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Owoce pigwy wypłukać, wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić albo zmielic przez maszynkę.
2.Włożyć do słoja i zasypać połową cukru.
3.Owoce dzikiej róży wypłukać, wypestkować, pokroić.
4.Włożyć do drugiego słoja i zasypać pozostałą częścia cukru.
5.Słoje pozostawić na 2 tygodnie lub więcej, żeby zrobił się sok.
6.Zlać sok z obu słojów, zmieszać, dolać tyle wódki, ile jest soku.
7.Pozostawić na kolejne 2 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
małgorzata114 18.06.2011 16:49
ja tez..
rakow2 18.06.2011 12:29
pigwy hoduję w ogródku
Krzysztof42 20.11.2010 16:55
no to na zdrowie
małgorzata114 04.05.2010 19:18
tak a ja odkad poznałam smaku pigwy uwielbiam ją pod każdą postacią
IlonaAlbertos 04.05.2010 12:43
Nalewka z pigwy smakuje wyśmienicie, sama robiłam i przyznam, że warto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat