Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z orzechów "Orzechówka"

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 2-3
cukier 1 łyżka
butelka szklana 2
wódka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z orzechów "Orzechówka"

1 Zielone niedojrzałe orzechy włoskie drobno siekamy z zieloną wewnętrzną łupiną.

2 Wsypujemy do szklanego naczynia np butelka po winie nr 1

3 Zalać wódką , zakorkować szczelnie i odstawić na ok 3-4 tygodnie dopóki płyn nie nabierze takiego ciemnobrunatnego koloru.

4 Po tym czasie otworzyć i płyn który jest nad orzechami zlać do butelki nr 2 przez lejek najlepiej z watą.

5.Pozostałe orzechy posypać cukrem i pozostawić na ok 1-2 tygodnie aż się cukier rozpuści.

6.Kiedy cukier się rozpuści w butelce nr 2 należy go zlać do butelki nr 1 z wódką przez lejek z watą.

7. Wymieszać dobrze wszystko i odstawić do sklarowania.

8.Sklarowaną wódkę możemy spokojnie przelać do mniejszych buteleczek przez lejek z watą i gotowe;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak