Nalewka z młodych pędów sosny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pędy sosnowe

    1 kg
  • cukier

    1 kg
  • spirytus

    0,5 l
  • woda zimna

    0,5 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młode pędy sosnowe zebrane nie dalej niż do połowy maja z dala od miejskich zanieczyszczeń, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy w słoju, każdą warstwę zasypując cukrem w takich samych proporcjach (na cm pędów, cm cukru). Na koniec dajemy łyzkę wody i odstawiamy słój w ciepłe miejsce na miesiąc, kazdego dnia potrząsając. Po miesiącu przefiltrowany syrop przelewamy do naczynia (możemy na tym zakończyć, taki syrop bezalkoholowy równiez się nadaje w kuchni jako zamiennik do syropu klonowego, generalnie jest fantastyczny przy przeziębieniach i bardzo uodparnia. Przelewamy do butelek i przechowujemy szczelnie zamkniety, po otwarciu nie dłużej niż na 2 tygodnie zostawiamy w lodówce) i dodajemy na litr syropu pół litra zimnej przegotowanej wody i pół litra spirytusu, przelewamy do wyparzonych butelek, zakręcamu i przechowujemy w ciemnym miejscu na kilka miesięcy. a pozostałe pędy ewentualnie można zalać wódką i po 2 tygodniach otrzymać słabszy ale równie wyborny trunek o leczniczych właściwościach.
Polecam! to już ostatni dzwonek!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rossie 13.05.2013 18:47
polecam! samo zdrowie! :)
jozefinach 13.05.2013 15:43
Nigdy nie miałam okazji pić takiej nalewki, ale jestem bardzo ciekawa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat