Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka z gruszek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
cukier 800 g
spirytus ok 700-1000 ml

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka z gruszek

Bardzo dojrzałe gruszki umyłam. Odcięłam ogonki i szypułki. Gruszki (ze skórką i pestkami) pokroiłam na drobne kawałki. Włożyłam do gąsiorka i zalałam spirytusem (powinien przykrywać wszystkie owoce) i odstawiłam w ciemne, ciepłe miejsce na około 4 miesiące.
Po tym czasie odcedziłam owoce od spirytusu. Owoce zasypałam cukrem i zamknęłam w słoiku. Co jakiś czas potrząsałam. Gdy cukier się rozpuścił owoce wrzuciłam do gąsiorka ze spirytusem. Wszystko wymieszałam i odstawiłam w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
Po upływie tego czasu odcedziłam owoce. Nalewkę nalałam do małych butelek. Zakręciłam i odstawiłam na parę miesięcy.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 20.01.2013 20:55
i ja uwielbiam nalewki, robię je z różnych owoców ale z gruszek jeszcze nie...
moni0212
moni0212 01.09.2012 17:21
uwielbiam robić nalewki. ta też zrobię:)
jola1508 28.08.2012 07:24
ciekawe jak smakuje...
Monika78 27.08.2012 17:51
lubie probowac nalewki w roznych smakach.. zapowiada sie smakowicie:P)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak