Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z dzikiej róży

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 1/2 l
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z dzikiej róży

Kroki postępowania

1
Owoce dzikiej róży opłukać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Dodać kilka goźdików. Odstawić na miesiąc.
Krok 1 - Nalewka z dzikiej róży foto
2
Spirytus przefiltrować przez gazę. Wlać do połowy pojemności 2 butelek. Owoce po zlaniu spirytusu zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia cukru. Następnie wlać 1/2 litra wody i wymieszać. Przefiltrować przez gazę i dopełnić tym roztworem butelki ze zlanym spirytusem. Odstawić na kolejny miesiąc lub dłużej
Krok 2 - Nalewka z dzikiej róży foto
3
Nalewka jest dosyć mocna. Jeśli chcemy mniej procentową, należy dodać więcej wody, a jeśli lubimy słodszą można dodatkowo dodać trochę miodu
Krok 3 - Nalewka z dzikiej róży foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 23.12.2013 10:38
super naleweczka :-)
Jansko 04.10.2013 10:57
wyśmienita nalewka
matesko 19.09.2013 11:08
wspaniała naleweczka
Stenka 17.09.2013 18:09
Jeśli doda się większą ilość owców róży, nalewka będzie miała intensywniejszy kolor i smak
Halina7 17.09.2013 15:06
smaczna naleweczka
Skoter 16.09.2013 15:23
szkoda, że już chyba nie zdobędę dzikiej róży
Mniam 16.09.2013 07:43
Ciekawa jestem smaku.
okrysia 15.09.2013 13:47
SMACZNE TO!
Anna169Hosz 15.09.2013 11:21
Chętnie bym zdegustowała:)
sylwia_mc 15.09.2013 11:14
Ciekawy pomysł
iwi 15.09.2013 10:52
Jest moc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak