Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Nalewka z czosnku niedźwiedziego to świetna propozycja na wykorzystanie tego drogocennego naturalnego antybiotyku, na dłużej. Alkohol bowiem wydobywa z nich niezwykłą moc i to, co w nich najlepsze! Posiada fenomenalne korzyści zdrowotne, o których Wam dziś napiszę. Zapraszam!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • wódka

    250 mililitrów
  • czosnek niedźwiedzi - świeże liście

    10 garści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście czosnku siekamy i wrzucamy do większego, wyparzonego słoika lub butelki. Lekko je ubijamy, aby puściły sok. Najlepiej dodawać je do słoika partiami i ubijać. Liście zalewamy wódką tak, aby były przykryte. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 14 dni. Dobrze jest co 2-3 dni delikatnie potrząsać słoikiem, by przemieszać jej zawartość i wydobyć z liści czosnku jak najwięcej leczniczych substancji. Po tym czasie nalewkę odcedzamy i filtrujemy przez filtr do kawy, aby była klarowna. Gotową nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce.

Działanie nalewki z czosnku niedźwiedziego

Antynowotworowe – związki siarki podnoszą odporność organizmu na działanie komórek nowotworowych, a czosnek dziki bywa nawet wykorzystywany jako wsparcie w leczeniu raka żołądka, jelita grubego czy raka mózgu w postaci glejaka
Antybakteryjne – hamuje rozwój i negatywny wpływ drobnoustrojów, nie zaburzając przy tym naturalnej flory bakteryjnej organizmu
Przeciwbólowe i przeciwzapalne – dzięki nim może okazać się zbawienna dla osób z problemami reumatycznymi,
Wspierające pracę układu krążenia – zawarta w niej adenozyna skutecznie chroni przed zmianami miażdżycowymi, chorobą wieńcową, zawałem serca czy udarem
Wspierające pracę układu pokarmowego – hamuje rozwój pasożytów takich jak owsiki, glisty, tasiemce, pobudza apetyt i wspomaga trawienie
Podnoszące odporność na infekcje – właściwość szczególnie istotna w sezonie jesienno-zimowym, kiedy wirusy i bakterie atakują ze zwielokrotnioną siłą.

Stosowanie

Zaleca się spożycie 10-15 kropli rozcieńczonych w przegotowanej i chłodnej wodzie. Nalewki nie powinno się nie pić na czczo. Spożywana na pusty żołądek może powodować podrażnienia nie tylko ze względu na stężenie alkoholu, ale również intensywność zapachu i smaku samego czosnku dzikiego. Bezpieczniej jest pić nalewkę po posiłku i najlepiej popijać ją sporą ilością przegotowanej wody.

Odnośniki

* można użyć brandy, calvados. Zawartość alkoholu powinna wynosić 38 % – 40 %

Uwagi dodatkowe
- przygotowana w ten sposób nalewka jest przydatna do spożycia przez ok. 1 roku do 3 lat
- ze względu na alkohol, nalewki nie powinny stosować dzieci oraz kobiety w ciąży

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat