Nalewka z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czarna porzeczka

    1 kg
  • cukier

    50 dag
  • wanilia laski

    1 sztuka
  • wódka

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce umyć i osuszyć na sitku, przesypać do dużego słoja i rozgnieść, dodać cukier, przeciętą laskę wanilii, zakręcić słój i odstawić 2-3 dni codziennie potrząsając słojem. Kiedy porzeczki puszczą troszkę soku zalać je alkoholem (wódka 40%) i odstawić na trzy miesiące. Po upływie trzech miesięcy przelać wszystko przez gazę, lekko wyciskając sok z owoców. Powstały płyn przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy, im nalewka dłużej stoi tym jest lepsza. Owoce można dodać do butli i po połączeniu z innymi owocami zrobić domowe wino.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat