Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z czarnej porzeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 1 kg
cukier 50 dag
wanilia laski 1 sztuka
wódka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czarnej porzeczki

Owoce umyć i osuszyć na sitku, przesypać do dużego słoja i rozgnieść, dodać cukier, przeciętą laskę wanilii, zakręcić słój i odstawić 2-3 dni codziennie potrząsając słojem. Kiedy porzeczki puszczą troszkę soku zalać je alkoholem (wódka 40%) i odstawić na trzy miesiące. Po upływie trzech miesięcy przelać wszystko przez gazę, lekko wyciskając sok z owoców. Powstały płyn przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy, im nalewka dłużej stoi tym jest lepsza. Owoce można dodać do butli i po połączeniu z innymi owocami zrobić domowe wino.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak