Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka wiśniowa z waniliowa nutą

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
pestki z wiśni 30 szt
cukier 1 kg
wódka 1 l
spirytus 1,25 l
laska wanili 1 szt
Goździki całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka wiśniowa z waniliowa nutą

Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 20-30 sztuk z pestkami. Umieszczamy wszystkie wiśnie w dużym szklanym naczyniu. Zasypujemy 1 kg cukru. Dodajemy łaskę wanilii i goździki. Dokładnie wstrząsamy aby cukier dotarł do całej masy wiśni. Zalewamy zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i ponownie wstrząsamy. Jeżeli wszystkie wiśnie nie są zamoczone możemy dodać sok z drylowania wiśni lub wódkę (nalewka będzie mocniejsza). Pozostawiamy ją w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu naczynia. Nalewka im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak