Nalewka wiśniowa z waniliowa nutą

Nalewka wiśniowa z waniliowa nutą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    2 kg
  • pestki z wiśni

    30 szt
  • cukier

    1 kg
  • wódka

    1 l
  • spirytus

    1,25 l
  • laska wanili

    1 szt
  • goździk Prymat

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 20-30 sztuk z pestkami. Umieszczamy wszystkie wiśnie w dużym szklanym naczyniu. Zasypujemy 1 kg cukru. Dodajemy łaskę wanilii i goździki. Dokładnie wstrząsamy aby cukier dotarł do całej masy wiśni. Zalewamy zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i ponownie wstrząsamy. Jeżeli wszystkie wiśnie nie są zamoczone możemy dodać sok z drylowania wiśni lub wódkę (nalewka będzie mocniejsza). Pozostawiamy ją w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu naczynia. Nalewka im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat