Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka wiśniowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 200 sztuk
liście wiśni 200 szt
woda 1,5 litra
Kwas cytrynowy Prymat 2 łyżeczki
spirytus 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka wiśniowa

Wiśnie myjemy i usuwamy pestki. Wiśnie i liście zalewamy wodą zagotowujemy i gotujemy około 10 minut. Dodajemy kwasek cytrynowy, odcedzamy na durszlaku i przelewamy dwukrotnie przez gęste sito. Sok zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny syrop mieszamy ze spirytusem, przecedzamy przez sito i przelewamy do karafek. Zostawiamy na miesiąc aby nalewka się przegryzła i nabrała mocy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak