Nalewka wiśniowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    200 sztuk
  • liście wiśni

    200 szt
  • woda

    1,5 litra
  • Kwas cytrynowy Prymat

    2 łyżeczki
  • spirytus

    0,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie myjemy i usuwamy pestki. Wiśnie i liście zalewamy wodą zagotowujemy i gotujemy około 10 minut. Dodajemy kwasek cytrynowy, odcedzamy na durszlaku i przelewamy dwukrotnie przez gęste sito. Sok zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny syrop mieszamy ze spirytusem, przecedzamy przez sito i przelewamy do karafek. Zostawiamy na miesiąc aby nalewka się przegryzła i nabrała mocy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat