Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka winogronowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spirytusu 70% 1l
płynnego miodu wielokwiatowego 1/2 kg lub cukru
Goździki całe Prymat 5-6
wanili 1/2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka winogronowa

Dojrzałe winogrona umyć, obrać z szypułek, zalać w słoju spirytusem razem z przyprawami. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. Co kilka dni wstrząsać słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce w słoju zalać miodem lub zasypać cukrem. Pozostawić w ciepłym miejscu 10 - 12 dni, codziennie mieszając, by miód (cukier) się rozpuścił. Następnie zlać utworzony syrop i wlać doń uzyskany wcześniej nalew alkoholowy. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu na co najmniej 3 miesiące. Po tym czasie nadaje się do degustacji. Ma ciekawy kolor i jest bardzo aromatyczna z wyczuwalną lekką goryczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.09.2012 11:33
pewnie dobra taka nalewka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak