Nalewka truskawkowo-cytrynowa

Nalewka truskawkowo-cytrynowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    3 kilogramy
  • cukier

    1 kilogram
  • cytryna

    2 sztuki
  • wódka

    1 litr
  • spirytus

    0,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kilka dni żeby truskawki puściły sok, codziennie potrząsamy słoikiem. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
bogusia 82
Zawsze robię ją kiedy truskawki są mocno dojrzałe i słodkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzai

24.01.2017 18:07
Ależ pyszności!

Ola1984

24.01.2017 17:49
Bardzo smaczna nalewka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat