nalewka porzeczkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czarne

    1,5 kg
  • cukier

    25 dkg
  • wódka

    1,5 l
  • spirytus

    0,25 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce przebieramy myjemy i odszypułkujemy do słoja i zapsypujemy cukrem. Słoj zamykamy i odstawiamy na 1 miesiąc na nasłonecznone miejsce. Powstały sok po tym czasie zalewamy i wstawiamy do lodówki, owoce w słoju zalewamy wódką i odstawiamy na 3 tyg. Następnei zlewamy nalewkę do butelki i mieszamy z sokiem, dodając stpirytus i odstawiamy na 2 miesiące. Sklarowana nalewka dojrzewa 4 miesiące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Papryczka 05.04.2012 18:03
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat