Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka pomarańczowa z korzeniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 10szt
cytryna 2szt
laska wanilii 1szt
Cynamon cały Prymat 1szt
Goździki całe Prymat 15szt
spirytus 1l
cukier 1,5kg
woda 1l (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka pomarańczowa z korzeniami

Pomarańcze i cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę a obrane owoce pokroić, usunąć pestki. Skórkę i pokrojone owoce wrzucić do słoja, dodać laskę wnilii, cynamon i goździki. Zalać spirytusem wymieszanym z 400ml wody. Dokładnie zamknąć, zostawić w ciepłym miejscu na 3tyg. Zlać nalewkę. Owoce przecisnąć przez płótno, sok z owoców połączyć z nalewką, przefiltrować. Zagotować gęsty syrop z cukru i reszty wody, odszumować, zdjąć z ognia. Do gorącego delikatnie wlewać nalewkę, stale mieszając. Schłodzić w zimnej wodzie rozlać do butelek, zakrecić i odstawić na kilka miesięcy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak