Nalewka morelowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    1 kg
  • cukier

    2 szkl
  • spirytus

    1/2 l
  • wódka

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morele przekroić na pół i wyjąć pestki.
Do zamykanego naczynia (np.gąsiorek, słoik) wrzucamy wcześniej przygotowane morele, zasypujemy je cukrem oraz zalewamy spirytusem i wódką. Wymieszać. Szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na około miesiąc czasu. Co tydzień wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie nalewkę przelewamy do ładnej butelki używając gazę. Należy bardzo dokładnie ją przefiltrować (trochę to niestety trwa), aby nie osiadł osad na dnie butelki. Odstawiamy na kolejny tydzień lub dwa.
Owoce można zjeść lub użyć do ciasta lub pijanych ciasteczek;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat