Nalewka miętowa

Nalewka miętowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łodygi z liśćmi mięty

    20
  • spirytus

    1 l
  • woda

    1,5 l
  • cukier

    800 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięta w ogródku już jest dosyć wysoka, więc przyszedł czas na zrobienie nalewki miętowej :) Liście mięty płuczemy pod zimną wodą z piasku. Zasypujemy je cukrem oraz zalewamy spirytusem i odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 doby. P tym czasie przesączamy nalewkę przez gazę, dobrze wyciskamy nalewkę z liści mięty. Na koniec dolewamy przegotowaną, ostudzoną wodę. Wstrząsamy i przelewamy do butelek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 29.10.2013 06:55
pyszniutka i jaki ładny kolor
smakosz poszukiwacz 10.10.2012 17:56
Robię miętówkę inaczej.Zalewam spirytusem 70% liście mięty na 2 tygodnie,aż zrobią się "szkliste" i kruche.Następnie dodaję syrop i filtruję...i do butelek.Najlepsza jest po Nowym Roku.
Habibi 03.10.2012 09:56
Nalewki miętowe są nie tylko smaczne i odświeżające, ale i zdrowe - zwłaszcza na trawienie :) Robię taką co jakiś czas, chociaż Twoja wygląda bosko :) Ja mniej słodzę...
Iwusia 02.10.2012 23:12
coś pysznego
Katarzyna40 25.09.2012 20:50
świetne po raz kolejny :)
Juleczka20 21.09.2012 15:33
pyszniutka;0)
andrzej10 18.09.2012 18:51
pycha
tomek18 16.09.2012 15:36
miętowej chyba jeszcze nie piłem..a szkoda bo ta wygląda wyśmienicie
tomek18 16.09.2012 15:36
miętowej chyba jeszcze nie piłem..a szkoda bo ta wygląda wyśmienicie
tomek18 16.09.2012 15:36
miętowej chyba jeszcze nie piłem..a szkoda bo ta wygląda wyśmienicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat