nalewka malinowo - jeżynowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny

    1 litr
  • jeżyny

    1 litr
  • cukier

    1 kg
  • spirytus

    0,5 l
  • wódka

    0,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maliny i jeżyny myjemy. Osuszamy. Wrzucamy owoce do wysokiego słoika. Wsypujemy cukier. Odstawiamy na 7 dni. Codziennie obracamy do góry dnem aby cukier się roztopił. Po 7 dniach zalewamy syrop spirytusem i wódką. Zakręcamy na około 3 tygodnie, co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Po upływie 3 tygodni przelewamy przez sitko nalewkę aby pozbyć się owoców. Zlewamy do karafek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
basiazet 19.09.2016 12:16
super połączenie
Mniam 19.09.2016 11:22
Fajna taka mieszana nalewka, ja robiłam dwa smaki oddzielnie.
Patrycja33 19.09.2016 09:20
chetnie bym taka sprobowala :-)
Krzysztof15 19.09.2016 09:10
bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat