Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka kukułkowa z rumem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukierki kukułki 30-40 dag
rum biały 250 ml
wódka 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka kukułkowa z rumem

Cukierki wyjmuję z papierków i wkładam do butelki. Najlepiej plastikowej o pojemności 1,5l. Cukierki zalewam wódką oraz białym rumem.

Pierwszego dnia mieszam zawartość butelki kilka razy. W ten sposób cukierki szybciej się rozpuszczą. Butelkę przechowuję w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu. Po upływie tygodnia zawartość butelki przecedzam na drobnym sicie, by pozbyć się rozpuszczonych kawałków cukierków. Przelewam do szklanego naczynia i pozostawiam jeszcze na jakiś tydzień, by słodycz cukierków przegryzła się z alkoholem.

Najlepiej smakuje schłodzona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 01.09.2013 14:01
Będę musiała spróbować - uwielbiam kukułki:)
Czarnula87 30.07.2013 14:30
poproszę raz dla mnie :)
migotka28 30.07.2013 10:14
ja nigdy nie robiłam ale się przymierzam uwielbiam kukułki:)
Stenka 30.07.2013 09:42
smaczna naewqeczka
aisza1 30.07.2013 08:20
mniam pycha
fotoviderek 30.07.2013 07:47
Musi mieć wspaniały smak :)
Mniam 30.07.2013 07:11
Bardzo smaczna nalewka!
Róża1 29.07.2013 23:55
fantastyczny pomysł! na tą naleweczkę:-)
Janina 29.07.2013 22:33
Ale to jest super smaczna naleweczka, uwielbiam kukułki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak