Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka jarzębinowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 0.5 l
miód płynny 1 szklanka
woda 0.5 (przegotowana)
owoce 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka jarzębinowa

jarzębinę zalej miodem i alkoholem. Odstaw na 2 miesiące. Zlej nalew. Owoce jarzę™biny dokładnie rozgnieć, a zebrany sok dodaj do nalewu. Po 24 godzinach przefiltruj i przelej do butelek. Odstaw na 4-5 miesięcy. Tradycyjną jarzębinówkę robi się z owoców zbieranych po pierwszych przymrozkach. Jeśli takich nie mamy, można świeże owoce przechować przez 12 godzin w zamrażalniku. Niektóre dawne przepisy mówią, bo zmrożone owoce najpierw podpiec w piecu, a dopiero potem zalać alkoholem. Chodzi o to, żeby twarde owoce zmiękczyć, aby alkohol szybciej do nich przeniknął. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.08.2012 09:05
takiej nie piłam, ciekawa jestem smaku
RenataZ-et 02.08.2012 20:29
świetna, chętnie bym spróbowała ;)
Anna152 16.07.2012 21:20
pomysł super
Kaja35 03.07.2012 09:04
super
Kaja35 03.07.2012 09:04
super
marchewka 26.03.2011 23:44
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak