Nalewka jarzębinowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytus

    0.5 l
  • miód płynny

    1 szklanka
  • woda

    0.5 (przegotowana)
  • owoce

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

jarzębinę zalej miodem i alkoholem. Odstaw na 2 miesiące. Zlej nalew. Owoce jarzę™biny dokładnie rozgnieć, a zebrany sok dodaj do nalewu. Po 24 godzinach przefiltruj i przelej do butelek. Odstaw na 4-5 miesięcy. Tradycyjną jarzębinówkę robi się z owoców zbieranych po pierwszych przymrozkach. Jeśli takich nie mamy, można świeże owoce przechować przez 12 godzin w zamrażalniku. Niektóre dawne przepisy mówią, bo zmrożone owoce najpierw podpiec w piecu, a dopiero potem zalać alkoholem. Chodzi o to, żeby twarde owoce zmiękczyć, aby alkohol szybciej do nich przeniknął. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 15.08.2012 09:05
takiej nie piłam, ciekawa jestem smaku
RenataZ-et 02.08.2012 20:29
świetna, chętnie bym spróbowała ;)
Anna152 16.07.2012 21:20
pomysł super
Kaja35 03.07.2012 09:04
super
Kaja35 03.07.2012 09:04
super
marchewka 26.03.2011 23:44
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat