Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NALEWKA JARZĘBINOWA

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarzębina 1 kg.
cukier 1/2 kg.
sok z jednej cytryny
spirytus

Przepis i sposób przygotowania na: NALEWKA JARZĘBINOWA

Grona jarzębiny ułożyć na aluminiowej folii, upiec w piekarniku. Upieczone, na przemian z cukrem wsypać do gąsiora (do ¾ jego wysokości). Zachować proporcję: 1/2 kg. cukru na kilogram owoców. Wcisnąć cytrynę, proporcja: na każdy kilogram owoców – sok z jednej sztuki cytryny. Zalać do pełna mocną wódką (powyżej 45 %) zrobioną ze spirytusu, pozostawić w cieple na ok. 3 tyg. Po tym czasie oddzielić owoce od reszty, pamiętać by owoce mocno wycisnąć i dodać wyciśnięty sok do soku zlanego z owoców. Wszystko przelać do butelek, szczelnie zakorkować. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 12.10.2012 21:34
fajny przepis
Stenka 29.05.2012 20:44
mam ochotę
Kate131 26.10.2011 07:38
nigdy nie probowalam
patusia 10.03.2011 22:08
Zastanawiałam się kiedyś jak zrobić taką nalewkę. Muszę w swoim czasie wypróbować Twój sposób :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak