Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka jabłkowo- aroniowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 1,5 kg
jabłka 40 dag
cukier 65 dag
spirytus 0,5 litr
woda 1,25 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka jabłkowo- aroniowa

Dodatkowo potrzebujemy około 200 liści wiśni.
Owoce aronii dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na 1-2 dni.

Po tym czasie aronię rozmrażamy, dodajemy dokładnie opłukane liście wiśni, obierki z jabłek lub ćwiartki jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi.

Zasypujemy cukrem, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień.

Gotujemy na wolnym ogniu przez 35 minut. Odstawiamy na cały dzień.

Przecedzamy przez gęste sito. Do powstałego soku (mnie wyszło go równo 2 litry i 100 ml), wlewamy 96 % spirytus i dokładnie mieszamy.

Nalewkę przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce,.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 02.05.2014 09:15
super nalaweczka
dwa pokoje z kuchnią 02.05.2014 09:14
super naleweczka, ale strasznie podobają mi się te oryginalne słoiki w których się znajdują :)
barbara11561 02.05.2014 08:23
lubię takie domowe malewki
Magula 01.05.2014 23:54
Super słoiczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak