Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka Imbirowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 2 sztuki
imbir świeży 10 dag
cukier kryształ 8 dag
miód prawdziwy 3 łyżki
wódka 0,75 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka Imbirowa

Kroki postępowania

1
Szykujemy składniki nalewki
Krok 1 - Nalewka Imbirowa foto
2
Imbir myjemy nie obieramy ze skórki ,kroimy w dosyć grube plastry.Cytrynę w skórkach sparzamy wrzącą wodą i również kroimy na plastry,Imbir z cytryną wkładamy do dużego czystego suchego słoja najlepiej 1,5 litrowego,wsypujemy cukier dodajemy miód i zalewamy alkoholem tak aby wszystkie składniki były zanurzone .
Krok 2 - Nalewka Imbirowa foto
3
Zakręcamy słój i potrząsamy kilka razy aby miód i cukier się rozpuściły.Wstawiamy do ciemnej szafki głęboko aby nie ujrzał zbyt szybko światła dziennego:) Po 6-8 tyg nalewka jest prawie gotowa wtedy też ją odcedzamy przez gazę lub filtr do kawy i przelewamy do butelek wyparzonych i suchych. Możemy się delektować
Krok 3 - Nalewka Imbirowa foto
4
Serwować w maleńkich naparsteczkach, byle nie za dużo:) Warto ją mieć w swojej spiżarce u mnie ten przepis jest od pokoleń robię ją raz do roku ,smakuje wyśmienicie,najlepsza nalewka na przeziębienia. U mnie nigdy nie dotrwała 8 tyg zawsze znika wcześniej.
Krok 4 - Nalewka Imbirowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 31.03.2013 20:50
zapowiada się dobrze
GOSIA18 18.03.2013 10:39
ciekawe, trzeba spróbować
Sroczka 17.03.2013 23:32
W dodatku zdrowa (w niewielkich ilościach oczywiście).
Gracer 17.03.2013 20:01
musi byc pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak