Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka Eli Smocza krew

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kg
spirytus 96 % 1 litr
jeżyny 1.5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka Eli Smocza krew

Dojrzałe owoce przebrać,oczyścić z szypułek i zmiksować lub przetrzeć przez sito,dodać cukier,dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonego,suchego słoja,przykryć jałową gazą i pozostawić na 2 dni w ciepłym,słonecznym miejscu.Następnie wlać spirytus i dobrze wymieszać.Po 3 dniach przecedzić przez sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną jałową gazą.Odstawić na tydzień do sklarowania.Gdy osad opadnie na dno,ostrożnie przesączyć nalewkę przez bibułowy filtr do kawy,przelać do wyparzonych,suchych butelek,szczeknie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.Smacznego i na zdrowie!

Wspaniałe lekarstwo na zaziębienie i kiepski humor

Przepis pochodzi z książki \"Nalewki,likiery i wina domowe\" Małgorzaty Caprari.

Wykonanie i zdjęcie własne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.03.2017 14:26
Dobra nalewka.
rosik93 16.10.2011 16:48
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak