Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka dyniowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 500 gram po obraniu
wódka 450 ml 40%
spirytus 50 ml
woda 0,5 szklanki
cukier 200 gram

Porada

To pyszna nalewka na długie jesienno – zimowe wieczory.

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka dyniowa

Kroki postępowania

1
Dynię kroimy w dość drobną kosteczkę.
Krok 1 - Nalewka dyniowa foto
2
Pokrojoną przekładamy do słoja.
Krok 2 - Nalewka dyniowa foto
3
Całość zalewamy alkoholem, tak aby kostki dyni były zakryte. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas dobrze jest przemieszać zawartość słoja, potrząsając, czy obracając nim.
Krok 3 - Nalewka dyniowa foto
4
Powstały nalew filtrujemy. W celu posłodzenia nalewki przygotowujemy syrop z wody i cukru. Ostygnięty syrop łączymy z nalewką. Dokładnie mieszamy. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać końcowy smak przygotowujemy mniej lub więcej syropu.
Następnie całość przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 4 miesiące.
Krok 4 - Nalewka dyniowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.08.2016 22:24
Nigdy takiej nie piłam, ciekawa jestem smaku
mikrusiak 20.12.2015 12:57
aj tak bym się chętnie napiła...:P
Mniam 20.12.2015 12:13
Nie piłam jeszcze takiej, ciekawa jestem smaku.
gusia1000 20.12.2015 00:14
Nie piłam takiej.
Wiktoria29 19.12.2015 20:58
o takiej jeszcze nie słyszałam
olkaaa 19.12.2015 20:14
Brzmi ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak