Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka ananasowa z cukrem trzcinowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ananas 1 dojrzały
żubrówka 500 ml biała
cukier trzcinowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka ananasowa z cukrem trzcinowym

Ananasa wybrać bardzo dojrzałego - można to łatwo poznać po kolorze oraz zapachu. Z takiego owocu bardzo łatwo wychodzą liście z rozety na wierzchołku.

Obrać, dokładnie wycinając wszelkie oczka, pokroić na ćwiartki, wyciąć twardy zdrewniały rdzeń, a miąższ pokroić w sporą kostkę lub słupki.
Napełnić słoik przesypując kawałki ananasa cukrem trzcinowym.
Całość zalać wódką, szczelnie zakręcić i wstawić do ciemnej kuchennej szafki - ważne, aby nalewka pozostała w temperaturze pokojowej, jednak bez dostępu światła.
Pozostawić na 4-6 tygodni, co jakiś czas potrząsając zawartością, a następnie przecedzić macerat.

Owoce wykorzystać do deserów dla dorosłych :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 08.09.2013 11:09
z ananasa jeszcze nie robiłam, a robiłam już różne
Habibi 30.08.2013 13:55
Jolu, mam podobne zdanie w tej kwestii ;)
jolanta53 30.08.2013 12:06
świeży bez porównania smaczniejszy, zwłaszcza taki porządnie dojrzały, a ci co mówią, że z puszki lepszy, to po prostu w życiu nie jedli innego, jak tylko z puszki :-)
Habibi 29.08.2013 13:33
Z pewnością rarytas dla miłośników aromatu świeżego ananasa :) Robię tę nalewkę już od kilku lat :)
Melania 29.08.2013 13:20
To musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak