Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowe tortille z kurczakiem gyros, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami
2. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na duże kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawę gyros i dokładnie nacieramy każdy kawałek. Wkładamy do lodówki.
3. Przygotowujemy sos: śmietanę wlewamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Przygotowujemy sobie też warzywa, dokładnie je myjemy, pomidora i ogórka wraz ze skórką kroimy w plasterki a sałatę rwiemy na drobne kawałki.
4. Przygotowujemy naleśniki: na patelni rozgrzewamy kilka kropelek oleju. Wylewamy porcje ciasta, smażymy naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony.
5. Przygotowujemy kurczaka: kawałki maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na rumiano.
6. Naleśnik smarujemy sosem. Układamy sałatę, wkładamy kawałek kurczaka, dodajemy pomidora oraz ogórka. Składamy i podajemy. Smacznego.