Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie

ser kozi twarogowy 150 g
rzodkiewki 1/2 dużego pęczka
bazylia świeża 1 garść
ogórek świeży ok. 10 dkg
kukurydza konserwowa 2 czubate łyżki
szalotka 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku

Naleśniki

jajko 1 sztuka
maślanka 1/4 szklanki
mleko 1/2 szklanki
mąka pszenna typ 650 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
olej do smażenia odrobina

Sałatka

szparagi zielone 1/2 pęczka
sól do smaku
sok z cytryny 2 łyżeczki
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżeczka
olej 4 łyżeczki
pomidorki koktajlowe żółte 10 sztuk
pomidorki koktajlowe czerwone 10 sztuk
cebula czerwona 1/4 sztuki
cukier 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

Kroki postępowania

1
Nadzienie: Serek przełożyć do miseczki. Ogórka obrać, usunąć z niego prawie wszystkie pestki. Rzodkiewki oczyścić, szalotkę obrać. Ogórka, szalotkę i rzodkiewki pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać do serka. Kukurydzę i bazylię grubo posiekać, również dodać do serka. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Naleśnikowe szaszłyki z sałatką foto
2
Naleśniki: Jajko rozbełtać, wymieszać z maślanką i mlekiem.
Krok 2 - Naleśnikowe szaszłyki z sałatką foto
3
Dodać mąkę i sól, wymieszać tak, żeby nie było grudek. Ciasto odłożyć na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron, przestudzić.
Krok 3 - Naleśnikowe szaszłyki z sałatką foto
4
Sałatka: Szparagom odłamać twarde końcówki (można je wykorzystać później np. do zupy). Szparagi pokroić na krótsze kawałki. W garnku zagotować szklankę wody z pół łyżeczki cukru, łyżeczką soku z cytryny i odrobiną soli. Wrzucić szparagi. Gotować je 2-3 minuty (w zależności od grubości szparagów), odcedzić, ostudzić.
Krok 4 - Naleśnikowe szaszłyki z sałatką foto
5
Pomidorki pokroić na połówki, cebulę w kostkę. Pomidorki i cebulę dodać do szparagów.
Krok 5 - Naleśnikowe szaszłyki z sałatką foto
6
Resztę soku z cytryny i cukru wymieszać z olejem i musztardą. Sos dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku odrobiną soli.
Krok 6 - Naleśnikowe szaszłyki z sałatką foto
7
Przygotowanie szaszłyków naleśnikowych: Na połowie każdego naleśnika rozłożyć po trochu przygotowanego nadzienia. Naleśniki zwinąć w ścisłe rulony. Kroić je w plastry o grubości ok. 2 cm, nadziewać je na patyczki do szaszłyków.
Krok 7 - Naleśnikowe szaszłyki z sałatką foto
8
Naleśnikowe szaszłyki podawać z sałatką szparagowo-pomidorową.
Krok 8 - Naleśnikowe szaszłyki z sałatką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.08.2016 19:08
rewelacyjny pomysł :)
ilka01 18.08.2016 19:05
pychota :)
Konczi 18.08.2016 18:18
lubię szaszłyki naleśnikowe :) pycha !
Futka 18.08.2016 12:55
Świetny i bardzo smakowity pomysł :)
mirosława4 18.08.2016 12:28
smaczna kolacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak