Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowe canelloni
Gotowy sos pomidorowy z bazylią o pojemności 415 gram
Ciasto:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia, dodać jajko oraz wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto. Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki.
Nadzienie:
Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na oleju, dodać do niej pokrojoną w kostkę paprykę (najlepiej czerwona choć ja miałam taka na pół zielona i też było dobrze) i mięso mielone. Ze słoika z sosem odlać 3/4 szklanki i dolać do mięsa mielonego, dokładnie wszystko wymieszać, dodać szczyptę płatków chilli i 1/2 łyżeczki soli, wszystko razem dusić kilka minut na koniec dodać posiekany czosnek i pietruszkę, wymieszać i przestudzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z przestudzonym mięsem.
Na środku zimnego naleśnika ułożyć porcję nadzienia i zawinąć tak, aby nadzienie było w jednym miejscu, a naleśnik je "otulał ".
Zwinięte naleśniki ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać po wierzchu polać resztą sosu i zapiec w temp. 200st około 10 min.
Podawać gorące.